Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez az új magyar találmány előrejelezheti a stroke-ot és az infarktust

2016.12.18

Ezrek életét mentheti meg a kis készülék és a hozzá tartozó applikáció. Az EKG görbét mérve figyelmeztet a hirtelen szívmegállás kockázatára. A WIWE egy magyar fejlesztésű orvostechnikai eszköz, amely előrejelzi a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. A találmányt szerdán Budapesten mutatták be.

wiwe2.jpg

Az eszköz alkotói szerint ezrek életét mentheti meg a WIWE azzal, hogy képes előrejelezni a stroke és a szívmegállás kockázatát. A készülék ezenkívül képes mérni a vér oxigénszintjét, a pulzust, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló. Az eszköz két részből áll: egy hordozható mérőműszerből és egy okostelefonhoz vagy tablethez kapcsolható applikációból.

VIDEÓ: Így működik a WIWE

Az eszközt Kozmann György professzor, a Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai K+F Központ elnöke és munkatársai alkották meg. A hirtelen szívmegállás világszerte vezető halálok, amelynek túlélési aránya mindössze 10 százalék. A stroke a második leggyakoribb halálok - a WHO adatai szerint éves szinten több mint 5 millió ember hal meg emiatt a világon.

Magyarországon a halálozások 51 százalékát szív- és érrendszeri betegségek és traumák okozzák. A WIWE elnevezésû orvostechnológiai (diagnosztikai) eszközhöz tartozó applikáció felhasználói felülete egy tableten a Sanatmetal Kft. bemutatóján, a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatón 2016. november 23-án. A magyar találmány az EKG görbét mérve figyelmeztet a pitvari fibrilláció következtében kialakuló stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatára.

Becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg évente 40-50 ezren kapnak szélütést, és mintegy 12 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Az esetek harmadában a stroke közvetlen kiváltó oka az úgynevezett pitvaribrilláció, amely EKG-val felismerhető és kezelhető. Becker Dávid, a Kardiológus Társaság főtitkára szerint "a heveny szívizominfarktus legsúlyosabb, leginkább az első órákban fellépő szövődménye az esetek akár 30 százalékában a hirtelen halált okozó kamrafibrilláció."

Hogyan működik?

A diagnosztikai eszköz az EKG-görbe tulajdonságait kiértékelő - a világon egyedülálló - intelligens algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen keringés-összeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó rohamszerű pitvarfibrillációt.

[Budapest, 2016. november 23. Becker Dávid egyetemi docens, a Kardiológus Társaság fõtitkára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese a WIWE elnevezésû orvostechnológiai (diagnosztikai) eszköz bemutatóján, a gyártó és forgalmazó Sanatmetal Kft. sajtótájékoztatóján a Magyar Tudományos Akadémián 2016. november 23-án. A magyar találmány az EKG görbét mérve figyelmeztet a pitvari fibrilláció következtében kialakuló stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatára.

VIDEÓ: az applikáció bemutatása

A találmányt az egri székhelyű Sanatmetal Kft. fejlesztette tovább és szerezte meg a szükséges engedélyeket. A 100 százalékban magyar tulajdonú vállalkozás traumatológiai, ortopédiai, gerincsebészeti és fogászati implantátumokat is gyárt és forgalmaz.

Forrás: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/

Ha szeretnéd, hogy máshoz is eljusson a hír, kérlek oszd meg!