Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Új magyar találmány hódítja meg a világot!

2016.12.09

hibrid-kerekpar-1.jpg

Mi magyarok elképesztően találékony nemzet vagyunk. A világ sok találmánya fűződik magyar ember nevéhez. Színes televízió, golyóstoll, hologram, Rubik-kocka, C-vitamin, telefonközpont, floppy lemez, gyufa, szódavíz. Ezek nem lennének, ha egy magyar ember nem találta volna fel. Vagy nem ekkor, vagy nem ilyen formában létezne.

És azóta se tudunk leállni, ha gondolkozásról van szó: nemrégiben egy mérnök csapat egy olyan luxus-kerékpárt fejlesztett ki, melynek nincs párja az egész világon: megszületett a hibrid kerékpár. Az Antho Kht. és a BME tudásközpontja közös koprodukciója eredményezte ezt a találmányt. Kizárólag magyar kezek munkája dicséri az M55 fantázianevű kerékpárt.

Mindannyian hallottunk már hibrid, elektromos autókról. A belső égésű és a villanymotor kombinációja által a hajtott gépjárművek kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, ezáltal sokkal „zöldebbek”. Manapság már rohangálnak (ha még nem is sokan) az utakon elektromos autók is. Valljuk be, hogy a kőolaj és származékaik egyre fogyó készletei miatt ez lesz a jövő útja.

hibrid-kerekpar-2.jpg

Nagy munka volt a fejlesztése is

Hogy hogyan lehet egy kerékpár hibrid? Attól, hogy egyszerre hajtja az egységet elektromos és emberi erő úgy, hogy a tekerés intenzitása vezérli a motoregységet. Így egy egészen elképesztő, akár 60-100 kilométer per órás sebességet is eltudunk érni.

Farkas Dániel, a csodagép fejlesztője azt mondja, hogy a világon ilyen luxuskerékpárt eddig még senki nem fejlesztett. Gondoljunk csak bele: egy ilyen eszköz fejlesztése 6-7 évbe és majd’ 100 millió forintba került. Először magánfejlesztésben kezdődött a projekt, majd sikerült megnyerni hozzá az Új Magyarország Fejlesztési Terv egyik pályázatát. Mindez azonban még mindig nem volt elég. Szerencsére sikerült megegyezni Albert monacói herceg egyik alapítványával, akik hatalmas potenciált láttak a projektben. A megállapodás értelmében minden eladott kerékpár után 555 eurót kap a „zöld” célokat kitűző szervezet, míg a magyarok cserébe használhatjuk az alapítvány logóját.

hibrid-kerekpar-3.jpg

Kiállításokon is bemutatják

Dubaj is megismerheti nemsokára ezt a találmányt. Február 9 és 11 között és a pálmaszigeten is bemutatkoznak.

Ez természetesen nem lenne elég a projekt finanszírozásához. A csapat ezért a világ legkülönbözőbb pontjain megtalálható kiállítótermeket is sűrűn látogatja: a következő állomás Dubajban lesz. Február 9-e és 11-e közt ugyanis a közel-keleti paradicsomban rendeznek egy luxus kiállítást, amin az M55-t is kiállítják.

Joggal gondolhatja azt az ember, hogy mennyibe is kerülhet egy ilyen kerékpár?

Az ára 25 ezer euró és limitált szériáról van szó.

Mitől luxus egy hibrid kerékpár? Az egyszerű felszereltségű ára 15 ezer eurónál kezdődik, a felső kategória ára pedig a csillagos égig érhet. Kilehet tenni Swarovski-kristályokkal, gyémántokkal. Mindent a megrendelőért elv az uralkodó a gyártóknál! Egy gép összeszerelése körülbelül 4 hétbe kerül. Maga a tengely titán, a sárvédők például karbonból készülnek. A gumikülső könnyített, a felni pedig úgy készül, hogy az extrém terhelést is elbírja. Akár hegyen, akár mezőn is lehet tekerni ezt az összesen 35 kilós gépet.

Megrendelésekből nincs hiány, folyamatos az érdeklődés irántuk. Kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz a történet vége. Ismerve a világ folyását, sikerre van ítélve. 

hibrid-kerekpar-4.jpg

Ha szeretnéd, hogy máshoz is eljusson a hír, kérlek oszd meg!